Wszyscy kojarzą biotechnologię z biologią molekularną i genetyką, ale niewielu pamięta o biotechnologii przemysłowej czyli procesach, które wykorzystują żywe organizmy do otrzymywania produktów ważnych z punktu widzenia gospodarki. Postanowiliśmy temu zaradzić i połączyć jedno z drugim. Dzięki pomocy i gościnności Browaru Bednary uwarzyliśmy piwo w stylu APA z dodatkiem Arabidopsis thaliana – modelowej rośliny powszechnie używanej w biotechnologii. Nie tylko sami wysialiśmy i wyhodowaliśmy roślinki, ale też prowadziliśmy cały proces od momentu młócenia i wrzucenia słodu do kadzi. Oczywiście z ekspercką pomocą zawodowych piwowarów z Bednar. Jak smakuje BiotechnoLoszka? Przekonacie się sami w wybranych multitapach!
BiotechnoLoszka: Arabidopsis APA, 12.5 BLG, 4.3% alk.
Uczestnicy projektu: Aleksandra Kutkowska, Piotr Krupiński, Konrad Łosiński, Kamil Trzebuniak
Browar Bednary: Rafał Łopusiński, Adrian Adamski
Projekt etykiety: Mirosław Barłowski